Kuidas saavad tuhanded lauljad ja tantsijad peonädalal söönuks? 

Laulu- ja tantsupeoni on jäänud vähem kui kuu! See tähendab, et esimene ports kauaoodatud legendaarset laulupeoseljankat serveeritakse juba vähem kui 30 päeva pärast. Peonädal on kiire ja tegemisi täis ning selleks, et pikad proovipäevad tublisti vastu pidada, on korralik kõhutäis lausa vajalik. Sellest, kuidas toimub mitmekümne tuhande laulja ja tantsija toitlustamine, räägib Marin Terep, kes on juba aastaid laulu- ja tantsupeo toitlustustoimkonnas toimetanud.

Kui paljudele te toitlustust hetkel organiseerite? 

Saan öelda, et peo ajal valmistatakse umbes 150 000 portsu väljakusuppi. Nii palju jagatakse ka Balbiino poolt jäätiseid – mis on enamikul päevadel magustoiduks. Enamikul, sest mõnel päeval saab harjutusväljakutel magustoiduks hoopis kohukesi. 

Kuidas näeb välja toitlustuse organiseerimine sellisel suurüritusel? 

Laulu- ja tantsupeo toitlustuses on tohutult palju erinevaid aspekte. Praegu on põhiline rõhk koostööpartnerite ja toitlustusfirmadega suhtlemisel, et saada paika täpselt kuidas, kui mitu peolist ja kus kõik söönuks saavad. Peolised ööbivad 46 koolimajas, kus pakume neile hommiku- ja õhtusööke, mõnel päeval ka lõunasööki. Suhtleme 9 erineva firmaga, kes neis koolides toitlustust pakuvad, et leppida kokku kogustes, aegades ja muudes detailides. Lisaks toimub tihe suhtlus meie heade koostööpartnerite – Leiburi, Orkla ja Balbiinoga. Kõike ikka selleks, et peo ajal logistika toimiks. 

Kindlasti ei saa toitluste toimkond hakkama teiste toimkondadeta. See on pusle koostööpartnerite ja toimkondade vahel. Põhiline töö ongi tarvis teha enne pidu, et toitlustus peo ajal hästi sujuks ning kõik söönuks saaks!

Millised on raskemad aspektid millega peab arvestama? 

Kõige raskem on paika saada logistika – kes ja millal sööb. Oluline on jälgida proovide ja etenduste aegu ning peab jälgima ka seda, mis liik millal sööma läheb. Selleks, et kõik ladusalt läheks, saab iga tantsija anda oma panuse ja pidada kinni kellaaegadest. Nii on kõigil välisööklas koht, kus süüa ja järjekorrad ei ole liiga pikad ning peamine, et kõik saavad õigeaegselt kõhu täis. 

Samuti peame leidma lahendused, kui mõnel rühmal peaks toidukordade vahele jääma liiga pikk paus. Sel juhul organiseerime neile väljakule vahepala või muu energiaampsu. 

Kas laulupeo tarvis pannakse kokku ka erimenüü? 

Menüüd koolimajades pannakse paika toitlustajate poolt. Meie anname küll sisendi, et toit oleks võimalikult toekas, kuid kuna toitlustajad tegelevad niigi igapäevaselt lastele koolilõuna pakkumisega ja on ka varasematel pidudel toitlustanud, siis teavad nad, mida pakkuda. Koolimajades on toitlustajad valmis pakkuma ka sööke taimetoitlastele ja erinevate allergiatega lastele. Väljakutel saab nii lihaga kui ka lihata suppi! Kui on tarvis alternatiivi tavatoidule, on seda oluline oma maakonna kuraatorile mainida, et info jõuaks läbi nende toitlustajani. 

Sel aastal on laulupidu roheline! Kas ka see tähendab midagi toitlustuse organiseerijatele? 

Oleme sellega arvestanud, et välisööklates on kasutusel korduskasutatavad nõud. Antud teemaga tegelevad vastava toimkonna inimesed, kes on kõik läbi mõelnud, et osalejate toitlustamine välisööklates sujuvalt toimiks. 

Meie soovime jaksu ja edu toitlustustoimkonnale ning näeme juba peol!

– Annabel Parts